W cukierni-piekarni także może być kolorowo

Czym jest piekarnia? Nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ można wymienić przynajmniej dwa znaczenia tego słowa. Z jednej strony jest to zakład produkcyjny, z drugiej natomiast sklep, w którym są sprzedawane zarówno wyroby piekarnicze, jak i cukiernicze.

Od czego zależy wygląd wypieków?

Jednym z podstawowych czynników, który przyciąga wzrok jest najpierw wygląd pieczywa czy ciasta, a dopiero później pojawia się pytanie, jaki ono ma smak. Niezwykle kolorowe dekoracje uzyskuje się za pomocą barwników spożywczych, dzięki którym wyroby cukiernicze stają się bardzo często prawdziwymi rarytasami sztuki kulinarnej.

Współcześnie sztuka dekorowania wyrobów cukierniczych została wzbogacona o nowe możliwości, jakimi są flamastry do tortów, jadalne brokaty lub barwnik w postaci płatków, które przypominają cekiny. Ich charakterystyczną cechą jest to, że są to ozdoby jadalne, które – poza świetnym wyglądem – mają doskonały smak.

Spożywcze barwniki oraz ich rodzaje

Barwniki spożywcze występują najczęściej w płynie, w proszku, w żelu (rodzaj pasty) oraz w spray’u. Dzielą się na:

• Identyczne z naturalnymi,
• Syntetyczne organiczne,
• Nieorganiczne substancje barwiące.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.